Meteen naar de inhoud

2014 Op koers

Slenteren in De VertelTuin in Hem 2014

Op koers  (vergelijkingen gaan altijd mank)

Het leven is als een oceaan. Mijn lichaam is een stoomboot en ik ben de kapitein en de hele bemanning.

Ik zorg dat de ketels branden, sta aan het roer en houd mijn koers. Andere boten varen om me heen. Sommigen dezelfde koers. Velen een andere.

Het water kan rustig zijn, woelig en woest. Ik zorg dat de ketels goed branden, ik sta aan het roer en houd steeds mijn koers.

Onder het water schuilt het gevaar. Ik vaar op een ijsberg en dreig te zinken. Gehavend haal ik net de haven. Ik vaar op een rots en mijn boot heeft een gat in de romp. Opnieuw dreig ik te zinken maar de reddingsboot is dichtbij en sleept me naar de haven. In de mist bots ik op een andere boot en onze boten zijn zwaar beschadigd. We worden samen weggesleept en in een dok gerepareerd. Daarna volgen we weer onze koers.

Wel honderd keer botste ik op een rots, botste ik op een ijsberg, botste ik op andere boten. Steeds kwam er hulp, was er de haven, de reddingboot of het dok.

Dan gebeurt het ergste. De boot kraakt en kapseist, het water stroomt naar binnen.. Er is geen enkele boot in zicht. In blinde paniek spring ik overboord

Ik sta op een zandbank. Ik haal diep adem en kijk om me heen. Het is stil. Er vliegen wat vogels, er liggen prachtige schelpjes. Ik loop in gedachten rond de boot. Ik zie rookpluimen dichterbij komen. Op de zandbank maken we een vuur. De andere boten liggen voor anker. We vertellen aan elkaar waar de rotsen liggen, waar de ijsbergen drijven, waar de zandbanken zijn. We vertellen ook wat we mee hebben gemaakt, wat onze bestemmingen zijn en welke koers we varen.

Veel, veel later vaar ik bij hoogwater als door vrienden getrokken weg van de zandbank. Onze stoomfluiten roepen vaarwel. Sommigen gaan op dezelfde koers die ze hadden, sommigen kiezen een andere koers.

Ik stook de ketels op, ik kijk naar de rustige rookpluim.. Ik kijk waar de wind vandaan komt. Ik sta aan het roer en kijk op het kompas.

Ik bepaal mijn eigen koers. Hier ben ik nu. De VertelTuin onder de toren in Hem.

                                                                                                                             Marijcke Faas. 16 maart 2014

Direkte link naar slenterverhalen van andere jaren. Klik op jaartal.

2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2020